Ivo Boytchev

Ivo Boytchev wordt beschouwd als een van de vooraanstaande talenten van Bulgarije. Geboren in 1970, begon hij zijn muzikale studie op 5-jarige leeftijd aan de Muziekschool te Varna bij Rumena Penkova. In1989 werd hij toegelaten tot het Staatsconservatorium te Sofia waar hij studeerde bij Marina Kapatsinskaja en daar zijn diploma behaalde met “hoge onderscheiding”.

In 1995 vertrok Ivo Boytchev naar Nederland waar hij studeerde aan het Conservatorium te Enschede bij Christo Iliev en vervolgens aan het Conservatorium te Utrecht bij Alan Weiss, waar hij in 2000 zijn diploma behaalde “met onderscheiding”.

 

Na aanbeveling van de wereldberoemde concertpianiste Marta Argerich, werd hij uitgenodigd een jaar te studeren aan de vermaarde Internationale Piano Stichting “Theo Lieven” bij het Comomeer in Noord- Italië. In deze inspirerende omgeving, als een van de slechts 8 veelbelovende jonge pianisten van over de hele wereld, werd hij in staat gesteld privé masterclasses te volgen van zeer hoogstaande pedagogen zoals: Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov, Fou Ts’ong, William Grant Nabore, Charles Rosen, Andreas Staier en Claude Franc. De resultaten van die studie werden duidelijk in de vele recitals die hij sindsdien heeft gegeven in Nederland, België, Duitsland en Bulgarije. 

Dirigent

Ivo Boytchev studeerde koordirectie bij Kees Stolwijk in Enschede. Naast het dirigentschap van het Twents Byzantijns Koor, het Euregionaal en het vocaal ensemble Canta Felice in Tubbergen heeft hij de leiding over het Nordhornse koor “La Lega”.